Opening eerste Jutbak in Angeren

Uit De Gelderlander:

Dianne Smits (43) en Iris Giesen (32) storen zich regelmatig aan de vervuilde natuur in en rond Angeren. Daarom wordt dankzij hen vandaag de eerste jutbak in gebruik genomen. „Een jutbak is een grote afvalbak waar zwerfafval in weggegooid kan worden”, legt Smits uit.

Hun zogenoemde snoeproute, de weg tussen huis en school, laat een spoor van zwerfafval achter.

Dianne Smits

Volgens haar is het van groot belang dat de afvalbak geplaatst wordt. „Als ieder mens elke dag één stuk afval zou opruimen, dan zou de vervuiling van de planeet  niet meer toenemen, en kan het op den duur misschien zelfs afnemen. Ik vind dat iedereen de plicht heeft om te doen wat we kunnen om de aarde zo mooi mogelijk te houden.” Ze stoort zich in haar omgeving regelmatig aan rondslingerend afval. „Twee keer per jaar doe ik mee met een door de gemeente georganiseerde jut actie. Als ik in de natuur zwerfafval zie, ruim ik het op.”

Angeren Duurzaam

Een jaar geleden richtten de beide moeders daarom Angeren Duurzaam op. „Een samenwerkingsverband waarbij we kijken hoe we op een makkelijke manier duurzamer kunnen leven binnen de gemeente. We kunnen dit niet meer negeren, we moeten nu handelen willen toekomstige generaties ook nog kunnen genieten van al het moois dat de aarde rijk is”, zegt Smits.

Leerlingen OBC

„We hebben samen met de gemeente en leerlingen van het Over Betuwe College in Bemmel gezocht naar de beste oplossing voor het tegengaan van zwerfafval.” Volgens Smits zijn de scholieren een groot onderdeel van het probleem. „Hun zogenoemde snoeproute, de weg tussen huis en school, laat een spoor van zwerfafval achter. We vinden het daarom belangrijk dat juist deze leerlingen hebben meegedacht en zich bewuster worden van het probleem.”

Zakje meenemen

De jutbak staat aan het begin van het natuurgebied De Linge. Wandelaars kunnen daar een zakje meenemen, waar ze het afval in bewaren. Die jutzakjes mogen vervolgens in de bak gegooid worden. Als komende zomer blijkt dat het een succes is, worden er misschien op meerdere plekken in de gemeente jutbakken geplaatst.