De Jutbak

‘Als iedereen elke dag 1 stuk zwerfvuil opruimt, groeit de plastic soep niet meer aan’

Dit was de inspiratie voor de Jutbak. Je kunt je ergeren aan de rommel in de natuur, maar je kunt er ook iets aan doen. Namelijk door het gewoon op te pakken en in de afvalbak te gooien. 

In de praktijk bleek dat minder makkelijk uit te voeren dan gedacht. Want daar loop je dan met dat lege blikje de hele weg naar huis omdat je nergens een afvalbak tegenkomt. Dan denk je de volgende keer wel extra na voor je iets oppakt.

De Jutbak is daarvoor de oplossing! De Jutbak is het best te omschrijven als een grote afvalbak waaraan lege jutzakjes hangen. Iedereen die mee wil helpen tijdens zijn wandeling, kan daar een zakje pakken en tijdens het wandelen het zwerfvuil meenemen en bij terugkomst in de Jutbak gooien. Zo kunnen we samen onze mooie natuur schoon houden!

Promotiefilmpje Jutbak:


Nieuwsitem TV Gelderland 10 april 2018:

De kracht van de Jutbak:

  • De bewustwording dat iedereen iets kan bijdragen groeit. Het doel is dat het normaal wordt om vuil in de afvalbak te doen. Als je vaak genoeg mee krijgt dat iets normaal is, wordt het vanzelf normaal om niet meer te vervuilen.
  • De natuur wordt er schoner van, en als het schoner is, blijft het ook schoner.
  • En als je het eenmaal een keer gedaan hebt, weet je het: zwerfvuil jutten is best leuk! Je wordt er fanatiek van en wil net iets meer in je zakje hebben dan de vorige wandeling, of dan je wandelmaatje:).
  • In Angeren staan inmiddels 3 Jutbakken. 1 in natuurgebied De Linge en 2 in natuurgebied De Polder. Hierdoor kun je in Angeren een rondje wandelen, of hardlopen natuurlijk, waarbij je van Jutbak naar Jutbak kunt lopen.

Wil je ook een Jutbak in jouw omgeving?

Leuk! Hoe meer hoe beter. Wij hebben de Jutbak kunnen realiseren in nauwe samenwerking met Gemeente Lingewaard en Wijkplatform Angeren. De gemeente verzorgt de aanschaf en onderhoud van de Jutbakken en wij proberen inwoners van Angeren enthousiast te maken om deze te gaan gebruiken. Dit doen we door ondermeer de leerlingen van de basisschool en de middelbare school hier bij te betrekken.

Het College van B&W bij de opening van de 1e Jutbak op 10 april 2018

 

Wil je hier meer van weten, neem dan even contact met ons op via info@angerenduurzaam.nl.